Erikoisratkaisut tilaustyönä

Shift-näyttely – ADVP, Odense, Tanska

Shift on installaatio, joka koostuu neljästä sähköisestä SG 5300 -verhokiskojärjestelmästä ja johon kuuluu huoneessa liikkuvia, puoliläpikuultavia verhoja. 15 metriä leveät ja 5 metriä korkeat verhot on ripustettu moottoroiduille kiskoille. Verhot muodostavat käytäviä, joilla ei ole alkua eikä loppua, ja ne tekevät huoneesta jatkuvasti muuttuvan tilan.

Taideteos saa pohtimaan sitä, miten kehomme aistii ja lukee huonetta. Verhot vaihtavat paikkaa kiskoilla yksitellen sattumanvaraisten tietokonealgoritmien ohjaamina. Näkymä ympäröivään tilaan muuttuu ennalta arvaamattomasti verhojen liikkumisen seurauksena, ja verhojen asento säätelee huoneessa oleskelevien ihmisten fyysistä ja visuaalista yhteyttä. Verhojen kerrostuminen ja limittyminen voimistaa niiden värejä ja vähentää läpikuultavuutta.

 

 

Liikkuessaan verhot muodostavat huoneeseen väliaikaisia kulkuväyliä, jotka syntyvät ja katoavat jatkuvasti muodostaen kehykset ihmisen ja tilan kohtaamiselle.

 Huoneen jatkuvaksi uusien, väliaikaisten tilaryhmittelyjen virraksi muuttava Shift-näyttely on esillä Brandts 13 -taidemuseossa. Verhojen liikkeet synnyttävät väliaikaisia tiloja ja luovat uudenlaisia kohtaamisia.